CBS: Daling CO2-uitstoot Almere in tons t/m 2022

Goed begin van 2024: Daling CO2-uitstoot Almere!

CBS: Daling CO2-uitstoot Almere in tons t/m 2022

CO2… weg ermee! Dit is de grote uitdaging om de opwarming van onze aarde te beperken. Wil dat al een beetje lukken in Almere?

Je hoort zoveel alarmerend nieuws over klimaatverandering, dat je er moedeloos van wordt. Maar dat moeten we juist niet doen: moedeloos worden. We kunnen namelijk met gepast gejuich bevestigen, dat het indammen van de CO2-uitstoot in Almere heel goed lukt. Een fikse CO2-daling is bereikt.

Daling CO2-uitstoot in Almere vastgehouden

Het CBS berekent elk jaar precies hoeveel CO2, ook wel broeikasgas genoemd, we met z’n allen uitstoten. Op nationaal niveau en per gemeente. Dit is een enorme klus, waar honderden mensen in het hele land bij betrokken zijn. Het resultaat van hun noeste tellen en meten in 2022 is eindelijk bekend. Kijken we naar de gegevens voor Almere, dan zien we dat het ons goed lukt om de grote daling van de CO2-uitstoot vast te houden. Deze daling begon in 2015: zie de blauwe lijn in de grafiek hierboven. In vergelijking met 2010 is de daling van CO2-uitstoot in Almere vastgehouden en produceert de stad nu zo’n 35 procent minder CO2. Prachtig!

Almere scherpt klimaatambitie aan

Nu even stevig volhouden en de resterende 65 procent CO2 om zeep helpen. Dit moet lukken, want gemeente Almere scherpt de klimaatambitie de komende jaren aan. In concrete cijfers: in 2030 moet de CO2-uitstoot niet 49 procent (de huidige ambitie), maar 55 procent lager zijn en in 2040 bijna nul (in plaats van pas in 2050).

De klimaatburgemeesters Almere vinden deze hogere klimaatambitie hoopvol, maar nog iets te voorzichtig. Kijk maar: als je de huidige trend (de blauwe lijn) doortrekt (de oranje lijn), zouden we rond 2035 al ‘bijna nul’ kunnen zijn.

CBS-daling CO2-uitstoot Almere t/m 2022 en erna ?
CBS: daling CO2-uitstoot Almere(Ton) t/m 2022 en erna?

Zijn er nog uitdagingen over?

Ja, er zijn nog een paar uitdagingen. Het is makkelijk gezegd: 65 procent CO2 om zeep helpen. Maar deskundigen van de gemeente kijken bezorgd. Zij wijzen erop dat we het zogenaamde laaghangend fruit van de verduurzaming (zoals zonnepanelen en windmolens) al hebben geplukt. Nu wordt het pas lastig. Hier is iets voor te zeggen. De uitstootcijfers van het CBS maken bijvoorbeeld duidelijk dat de broeikasgassen van verkeer en vervoer nog niet dalen. Dit is dus een flinke uitdaging voor ons allemaal.

Zullen we de gemeente en het CBS laten zien dat het kan in Almere? Moet lukken!

Maar eerst: proost! Neem er een op het succes van 35 procent daling CO2-uitstoot in Almere. We hebben het verdiend!

Plaats een reactie

Search